Home 9 Pubquiz maken

Pubquiz maken: De #1 handleiding voor een geslaagde quiz

Een goede pubquiz staat garant voor een gezellige avond. En als maker van je eigen pubquiz, kun je ‘m helemaal invullen zoals jij wilt. Dus waar wacht je nog op? Volg onderstaande handleiding en ga direct aan de slag met het maken van je eigen quiz!

Stap 1: Stel de spelregels voor jouw pubquiz vast

Voordat je aan de slag gaat met het kiezen van een thema en bedenken van quizvragen, is het belangrijk om te bepalen hoe jouw pubquiz gespeeld gaat worden.

Dat klinkt saai, maar is echt nodig. De spelregels beïnvloeden namelijk de volgende stappen van het maken van je pubquiz. Hier vooraf goed over nadenken, bespaart je later veel tijd – geloof ons.

Spelregels waar je over na moet denken:

 

  • Hoeveel deelnemers zijn er (maximaal) en hoe zijn zij verdeeld over teams? Dit is belangrijk om te bepalen hoeveel teams er zijn en hoe de scores worden bijgehouden. Bij de meeste pubquizzen in cafés mogen quizteams uit 2 tot 6 personen bestaan.
  • Hoe lang duurt de quiz? Bepaal van tevoren hoe lang de quiz gaat duren. Dit is belangrijk om te bepalen hoeveel rondes en vragen je moet bedenken, en hoeveel tijd deelnemers hebben om vragen te beantwoorden. Een quiz van ±80 vragen duurt in de regel zo’n 1.5 tot 2 uur, inclusief een korte pauze halverwege.
Slide pubquiz spelregels

Voorbeeld eenvoudige spelregels

  • Hoe worden de scores bepaald? Worden de scores simpelweg bepaald door het aantal juiste antwoorden, of zijn er bonuspunten voor snelle antwoorden of speciale vragen? Als een naam als antwoord moet worden gegeven, is dan alleen de achternaam voldoende om de punten te krijgen, of moet de voor- en achternaam worden gegeven?
  • Hoe wordt de winnaar bepaald? Worden de punten aan het einde van de quiz opgeteld om de winnaar te bepalen, of is er een afsluitende ronde tussen de twee koplopers?

Voor de volledigheid is het ook goed om duidelijk te maken dat afkijken tijdens de quiz, en vals spelen in het algemeen (bijvoorbeeld door antwoorden op te zoeken op internet), natuurlijk niet mag.

Leg de spelregels vóór de start van de quiz uit en zorg dat ze op een heldere manier gepresenteerd worden. Bijvoorbeeld op een projectiescherm of op een papiertje op elke tafel.

Het is ook aan te raden om de belangrijkste spelregels tijdens de quiz nog eens te herhalen, zodat de deelnemers er zeker van zijn dat ze de regels begrijpen en er rekening mee houden.

Stap 2: Bepaal het format

De volgende stap is het bepalen van het format van je pubquiz. Gaat de quiz live of online plaatsvinden? Wat past het beste bij de doelgroep die je voor ogen hebt en je beschikbare middelen en budget?

Als je een live pubquiz gaat maken, dan heb je, zeker bij een grote groep, waarschijnlijk een microfoon en geluidsinstallatie nodig om de vragen duidelijk over te brengen aan alle deelnemers.

Daarover gesproken: wie gaat de vragen eigenlijk stellen? Ben jij zelf de quizmaster of is er iemand anders die de deelnemers het hemd van het lijf gaat vragen?

Als jij de vragen gaat stellen, houd er dan ook rekening mee dat het ophalen van de formulieren en scoren van de antwoorden ook tijd in beslag neemt.

Illustratie pubquiz met collega's

Als je de quiz digitaal wilt doen, dan moet je je eerst gaan verdiepen in welke quiz website of app je hiervoor het beste kunt gebruiken, en welke mogelijkheden er zijn als het gaat om afbeeldingen laten zien, het type vragen dat je kunt stellen, het scoren van antwoorden, het laten zien van filmpjes en laten horen van geluidsfragmenten etc. Zoek dit goed uit voordat je vragen gaat bedenken.

Doe je de quiz live, bedenk dan ook dat visuele hulpmiddelen je quizvragen flink kunnen opleuken, maar dat je dan wel een tv-scherm of beamer nodig hebt om bijvoorbeeld je Powerpoint presentatie te laten zien. En vergeet dan ook niet voor pubquiz antwoordformulieren, een scoreformulier en schrijfmateriaal te zorgen. Wel zo handig ;-).

Stap 3: Kies een thema voor je pubquiz (of niet)

Een overkoepelend thema kiezen voor je pubquiz kan slim zijn. Met een thema kun je de sfeer van de quiz bepalen en deelnemers een richting geven. Ook helpt een thema jou als maker van de quiz om gerichter quizvragen te bedenken.

Populaire thema’s voor pubquizzen zijn film & tv, muziek, Koningsdag, sport, zomer, geschiedenis, Kerst, Sinterklaas, Pasen, Eindejaars en popcultuur.

Speciale thema quizzen over één duidelijk afgebakend onderwerp zijn ook populair. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande thema quizzen die geregeld in cafés door het land worden gespeeld:

 

  • 90s PubQuiz
  • Disney Quiz
  • Harry Potter PubQuiz
  • Lord of the Rings PubQuiz
Voetbalquiz voorkant website breed

Voorbeeld Voetbal thema pubquiz

Hoe bepaal je nu wat een goed thema is voor jouw quiz? Dat hangt vooral af van de grootte van de groep, de interesses van de deelnemers, en het kennisniveau.

Als je een pubquiz organiseert voor een groep van tien mensen die je kent, bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s, dan kun je meer gespecialiseerde vragen stellen dan wanneer je een quiz organiseert voor een groep van honderd mensen die je niet kent.

Probeer rekening te houden met de smaak en interesses van de deelnemers. Als je bijvoorbeeld een quiz organiseert voor een groep van jongeren, dan zal een thema als popmuziek of films het in de regel goed doen. Terwijl als je een pubquiz organiseert voor een groep die gek is van sport, dan kan een Olympische Spelen quiz juist weer leuk uitpakken.

Voor welk thema je ook kiest, zorg dat het breed genoeg is om voldoende vragen te kunnen stellen.

Heb je helemaal geen zin in een specifiek thema voor je pubquiz? En wil je liever van alles wat? Ook dat is prima natuurlijk! Het kiezen van een thema kan handig zijn, maar is zeker geen verplichting. Geloof ons, ook zonder duidelijk thema kun je een succesvolle pubquiz maken.

Stap 4: Beslis hoeveel en welke quizrondes je gaat maken

Zodra je een thema hebt gekozen (of besloten hebt dat je geen thema wilt,) en weet hoe lang de quiz ongeveer gaat worden, kun je het skelet van je quiz gaan maken: de quizrondes.

Beslis eerst hoeveel rondes je wilt gaan maken. De meeste pubquizzen bestaan uit zeven tot tien rondes, van elk tien vragen. Als je ongeveer 1.5 tot 2 uur de tijd hebt voor je quiz, ga dan uit van ca. tachtig vragen in totaal, en dus acht quizrondes.

Bedenk vervolgens welke rondes jouw pubquiz aantrekkelijk gaan maken.

Voorbeelden van quizrondes die het eigenlijk altijd goed doen zijn:

 

  • Muziek Ronde (Muziekfragmenten / Raad de plaat)
  • Geluidsfragmenten (Audio Ronde)
  • Foto’s/afbeeldingen ronde (Plaatjesronde, bijvoorbeeld Wie is het?)
familiequiz voorbeeldvraag 1

Voorbeeld pubquiz plaatjesronde

Als je geen thema hebt gekozen, dan kun je ook nadenken over deze quizrondes

  • Algemene kennis
  • Geschiedenis
  • Film & TV
  • Sport
  • Eten & drinken
  • Logo’s raden
  • Grabbelton (van alles en nog wat)

Voorbeelden van originele quizrondes zijn:

  • Stemmen ronde: laat geluidsfragmenten horen waarin deelnemers de stem moeten herkennen.
  • Bruggetjes ronde: elke vraag vormt een bruggetje naar de volgende vraag
  • Opdrachten ronde: bedenk een opdracht die deelnemers moeten doen tijdens de rondes door

Voor welke rondes je kunt gaan, hangt ook af van de mogelijkheden die je hebt. Houd er rekening mee dat voor er sommige van de hierboven genoemde rondes een geluidsinstallatie, tv-scherm of beamer nodig is.

Meer informatie over populaire en originele quizrondes vind je in ons pubquiz rondes artikel.

Stap 5: Bedenk de vragen voor je quiz

Nu begint het leuke (maar ook lastige) werk: Je gaat vragen bedenken voor je eigen pubquiz!

Als het goed is, dan weet je inmiddels hoeveel vragen je wilt gaat stellen aan je deelnemers, en heb je per ronde al een richting waarin je kunt gaan zoeken.

Maar waar haal je dan vervolgens de vragen vandaan? Je kunt ze natuurlijk helemaal zelf gaan verzinnen. Dat werkt vaak goed als je een heel specifieke quiz maakt voor vrienden, familie of collega’s die je goed kent. Maar je kunt natuurlijk ook een beetje rondkijken bij anderen die al vragen hebben gemaakt. Waarom zou je het wiel immers opnieuw uitvinden ;-)?

voorbeeld invulvraag pubquiz maken

Voorbeeld van een invulvraag

In onze quizvragen sectie vind je bijvoorbeeld honderden gratis vragen, verdeeld over verschillende onderwerpen; van algemene kennis tot muziek, en van sportvragen tot grappige vragen. Die kun je gerust gebruiken voor je eigen quiz. Uit onze gratis voorbeeld pubquiz kun je wellicht ook wat inspiratie opdoen.

Andere bronnen die je kunt gebruiken om vragen te maken zijn pubquiz apps en quiz websites. Met een beetje zoeken, kom je enorm veel quizvragen en antwoorden tegen, dus doe er je voordeel mee!

Houd bij het maken van de vragen verder rekening met het volgende:

 

  • Variatie: afwisseling tijdens een pubquiz is wel zo fijn. Maak daarom een mix van het type vragen, zoals meerkeuze vragen, waar of niet waar vragen, inschattingsvragen en open vragen.
  • Moeilijkheidsgraad: Zorg voor een afwisseling in de moeilijkheidsgraad van de vragen, zodat de quiz uitdagend is voor alle deelnemers. Maak dus zowel moeilijke vragen als makkelijke vragen.
  • 1 goed antwoord per vraag: zorg dat er maar één goed antwoord mogelijk is op de vragen die je maakt. Als daar twijfel over is, sla de vraag dan liever over en verzin een andere.

Stap 6: Maak de presentatie van je pubquiz visueel aantrekkelijk

Nadat je de vragen hebt opgesteld, is het belangrijk om te zorgen voor een aantrekkelijke presentatie van je pubquiz. Alleen vragen oplezen zonder visuele hulpmiddelen te gebruiken wordt al snel een beetje saai.

Als je de pubquiz live gaat doen, probeer dan een tv-scherm of beamer te regelen waar je de quiz op kunt laten zien. Zoek per vraag een bijpassende afbeelding of video en verwerk je pubquiz bijvoorbeeld in een PowerPoint of Google Slides presentatie. Zo maak je de quiz visueel aantrekkelijk. Bekijk ons gratis pubquiz powerpoint template om inspiratie op te doen.

Als je een plaatjesronde hebt gemaakt voor een live pubquiz, dan kun je er ook voor kiezen de plaatjes op een A4’tje te printen en uit te delen tijdens de quiz. Veel cafés die een pubquiz organiseren doen dit bij de plaatjesronde, dit is vaak de eerste ronde en een leuke binnenkomer.

Als je een quiz presenteert met behulp van een app of website, probeer dan ook plaatjes of video’s te gebruiken om de vragen duidelijker te maken.

 

Google afbeeldingen gebruiken voor pubquiz maken

Google Afbeeldingen gebruiken bij het maken van je pubquiz

Tip: In Google Afbeeldingen kun je zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen door op Tools te klikken en dan op gebruiksrechten. Kies voor Creative Commons-licenties. Let er op dat je dan soms nog wel de bron bij de afbeeldingen hoort te vermelden.

Op YouTube kun je zoeken naar video’s die passen bij je vragen en op Giphy naar gifjes.

Met afbeeldingen en video’s zorg je ervoor dat je pubquiz visueel aantrekkelijk is, en de vragen op een leuke en duidelijke manier worden gepresenteerd. Doen dus!

Stap 7: Oefen en verbeteren voor een geslaagde pubquiz

Voordat je jouw pubquiz presenteert aan de wereld, is het verstandig om eerst de quiz zelf te maken en ook feedback te vragen van anderen. Op die manier haal je bijvoorbeeld foutjes uit je quiz en kom je er snel achter welke vragen verwarrend kunnen zijn, of veel te moeilijk of makkelijk zijn.

Maak je quiz zelf en vraag bijvoorbeeld een kritische vriend de quiz te maken en neem zijn of haar feedback mee in het fine-tunen van je quiz. Door je pubquiz te oefenen voor een klein publiek, bijvoorbeeld familie of vrienden, kun je ook werken aan je presentatie en timing.

Door je quiz aan te scherpen op basis van de feedback en ‘m te oefenen, zorg je er kortom voor dat jouw pubquiz straks nog beter is wanneer hij af is en ben je er zeker van dat alles soepel verloopt tijdens de echte presentatie.

Gefeliciteerd, je hebt alle 7 stappen doorlopen en je eigen pubquiz gemaakt! Klaar voor de volgende stap, het daadwerkelijk organiseren van de quiz? Lees dan ook ons pubquiz organiseren artikel.

PS: Is zelf een quiz maken toch te veel werk? Bij ons kun je ook een kant en klare pubquiz kopen.

Pubquiz maken do’s en don’ts

Do’s

  • Varieer het soort vragen dat je maakt. Je kunt bijvoorbeeld inschattingsvragen, ja/nee vragen, meerkeuzevragen, 50-50 vragen, koppelvragen, invulvragen of waar of niet waar vragen maken;
  • Gebruik visuele hulpmiddelen zoals foto’s, afbeeldingen of video’s, om de vragen en antwoorden te helpen illustreren;
  • Gebruik duidelijke en beknopte taal: zorg ervoor dat de vragen en antwoorden helder en to the point verwoord zijn.

Don’ts:

  • Maak de quiz niet te lang. Houd je aan de vooraf bepaalde speeltijd. Sommige deelnemers kunnen op tijd zitten, bijvoorbeeld ouders die een oppas hebben geregeld.
  • Maak de quiz niet te moeilijk. Zorg ervoor dat een gemiddeld team ongeveer de helft van de vragen goed zou moeten kunnen beantwoorden. Bij een te moeilijke quiz neemt de motivatie van de spelers snel af.
  • Vergeet niet om de hulpmiddelen die je gebruikt te testen, zoals geluidsapparatuur, microfoon, tv-scherm/beamer, apps die je gebruikt, je internetverbinding als je ‘m online doet etc.

Veelgestelde vragen over het maken van een pubquiz

Hoeveel vragen moet een pubquiz hebben?

Hoewel het aantal vragen in een pubquiz kan variëren, bevat een typische pubquiz tussen de 50 en 80 vragen. Meestal zijn de vragen verdeeld over meerdere vragenrondes van 10 vragen. Probeer een evenwicht te vinden tussen genoeg vragen om de quiz interessant te houden, maar niet zoveel dat het overweldigend of vervelend wordt.

Hoe lang moet een pubquiz zijn?

Als algemene richtlijn kun je ervan uitgaan dat een pubquiz ongeveer 1 tot 2 uur hoort te duren. Je kunt de lengte van de quiz aanpassen aan de behoeften van de deelnemers door het aantal rondes of het aantal vragen per ronde te veranderen, of door pauzes in te lassen, bijvoorbeeld voor hapjes en drankjes.

Wat zijn leuke vragen voor een quiz?

Er zijn veel leuke vragen die je kunt gebruiken voor een pubquiz, afhankelijk van het thema van de quiz en de interesses en het niveau van de deelnemers. De meeste pubquizzen bevatten vragen over onderwerpen als algemene kennis, sport, muziek en geschiedenis. In onze vragensectie kun je genoeg leuke vragen vinden.

Voorbeeld PubQuiz

Wil je een idee van hoe quiz rondes in de praktijk werken? Bekijk dan onze online voorbeeld PubQuiz met 8 rondes!