Home 9 Pubquiz rondes

Leuke PubQuiz rondes

Of je nu zelf een pubquiz gaat organiseren, of je wilt voorbereiden op een quiz die je gaat doen, in dit artikel lees je alles over pubquiz rondes!

Illustratie quizrondes vrouwelijke quizmaster

10x PubQuiz rondes ideeën

Als je zelf een pubquiz aan het maken bent en zoekt naar pubquiz rondes ideeën, bekijk dan eerst de onderstaande 6 veelvoorkomende quizrondes.

1. Algemene Kennis ronde

De Algemene Kennis ronde is een echte klassieker. Het is een ronde waarbij vragen gesteld worden over een brede waaier aan onderwerpen, zoals geschiedenis, geografie, wetenschap, politiek, cultuur en actuele gebeurtenissen. Vaak wordt er gevraagd naar feiten, namen, data, plaatsen en gebeurtenissen.

Voorbeelden van algemene kennis vragen:

  • Welke planeet uit ons zonnestelsel staat het dichts bij de zon? (Mercurius)
  • Wat is het hoogste gebouw ter wereld? (Burj Khalifa)

2. Muziekronde

De muziekronde is vaak een populaire ronde bij pubquizzen. Meestal worden er tijdens de muziekronde fragmenten afgespeeld van liedjes en moeten de deelnemers bepalen wie de artiesten zijn en hoe de liedjes heten. Soms bevat de muziekronde geen geluidsfragmenten maar wel muziek vragen over populaire muziek, zoals songteksten, artiestennamen en albumtitels.

3. Film en Televisie ronde

In de Film en Televisie ronde worden vragen gesteld over films en televisieprogramma’s. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over acteurs, regisseurs, titels, karakters, schrijvers en citaten. Veel voorkomende onderwerpen zijn bekende klassieke films, recente releases, of de prijzen die een film of serie heeft gewonnen, zoals oscars of Golden Globes.

Voorbeelden van film en televisie vragen:

  • Wie won de oscar voor beste acteur in 2022? (Will Smith)
  • Hoe heet het filmmuseum in Amsterdam? (Eye Filmmuseum)

4. Geschiedenis ronde

In de geschiedenis ronde worden vragen gesteld over gebeurtenissen, historische figuren, culturen, conflicten en plaatsen. Geschiedenis vragen kunnen variëren van feitelijke vragen, zoals jaartallen, tot meer analytische vragen over historische bewegingen. Populaire onderwerpen zijn de wereldgeschiedenis, nationale geschiedenis, militaire geschiedenis en specifieke perioden.

5. Sportronde

De sportronde bevat vragen over sporten, zoals spelregels, statistieken, beroemde atleten, sportteams, sportwedstrijden en sportevenementen. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over recente wedstrijden of kampioenschappen, historische sportfeiten, individuele spelers en records. Sporten die vaak voorkomen in de sportronde zijn voetbal, atletiek, Formule 1 en Olympische sporten.

6. Geografie ronde

In de geografie ronde krijgen deelnemers vragen over bijvoorbeeld provincies, landen, steden, rivieren, bergen en oceanen. Denk aan vragen over de ligging van plaatsen in de wereld, grenzen tussen landen, hoofdsteden, bevolkingsaantallen en bekende bezienswaardigheden.

Voorbeelden van geografie vragen:

  • Wat is het kleinste land ter wereld? (Vaticaanstad)
  • Hoe heet de rivier die door Parijs stroomt? (De Seine)

Originele pubquiz rondes

Als je als organisator van een pubquiz jouw quiz wat unieker wilt maken dan de gemiddelde quiz, dan kun je overwegen originele pubquiz rondes toe te voegen aan je quiz. Denk bijvoorbeeld eens aan een plaatjesronde, stemmen ronde of opdrachten ronde.

7. Plaatjesronde / fotoronde

In de plaatjesronde (ook wel fotoronde genoemd) worden deelnemers gepresenteerd met een aantal beelden, zoals foto’s van bekende mensen, plaatsen of kunstwerken, en moeten ze de juiste naam, locatie of kunstenaar herkennen. Bij veel pubquizzen is de plaatjesronde de eerste ronde van de quiz. Als organisator kun je de plaatjes uitprinten voor de deelnemers, of ze bijvoorbeeld laten zien via een tv-scherm of beamer.

8. Stemmen ronde

In de Stemmen ronde laat de organisator geluidsfragmenten horen waarin de stemmen van bekende mensen te herkennen zijn, zoals politici, mensen uit de media, of acteurs. Deelnemers moeten noteren welke stem of stemmen ze herkennen. Als organisator kun je bijvoorbeeld naar interviews op YouTube of een podcast app zoeken, en daar stukjes van laten horen tijdens de stemmen ronde.

9. De Brugetjesronde

In de bruggetjesronde volgt elke vraag een bruggetje naar de volgende vraag. Hoe dat werkt? Nou ongeveer zo:

  • Vraag 1: Deze eeuw kende in Nederland een periode van bloei en wordt ook wel de Gouden Eeuw genoemd. Over welke eeuw hebben we het?
  • Antwoord: de 17e eeuw
  • Vraag 2: Van Gouden eeuw naar Goudzoekers. In welke Amerikaanse staat met als hoofdstad Sacramento was er vanaf januari 1848 tot 1856 een heuse Goldrush?
  • Antwoord: California
  • Van Goldrush naar Rush Hour. Welke acteur en kungfudeskundige uit Hongkong speelde een van de hoofdrollen in deze film uit 1998?
  • Antwoord: Jackie Chan
  • Vraag 3: Van Honkong naar King Kong…

En zo voorts, en zo verder.

10. Opdrachten ronde

In de Opdrachten ronde krijgen deelnemers een opdracht van de organisator waar ze in de tijd van de volgende ronde aan moeten werken. Voorbeelden van doe opdrachten zijn het maken van een kunstwerkje, het schrijven van een liedje of het uitvoeren van een dansje. 

Ga jij zelf een pubquiz organiseren en ben je op zoek naar originele pubquiz rondes? Bedenk dan wat goed past bij de deelnemers en de locatie waar de quiz plaatsvindt. De quiz moet natuurlijk wel leuk blijven en deelnemers niet afschrikken.

Veelgestelde vragen over pubquiz rondes

Hoeveel rondes heeft een pubquiz?

Een pubquiz heeft vaak vijf tot tien pubquiz rondes met elk een ander thema of onderwerp. Vaak bestaat elke ronde uit zeven tot tien quizvragen. De pubquizzen die je bij ons kunt kopen, hebben doorgaans 6 tot 9 rondes.

Hoe maak je een goede pubquiz?

Een goede pubquiz bestaat onder meer uit leuke en originele pubquiz rondes, een evenwichtige verdeling van moeilijke en makkelijke vragen, en een duidelijke presentatie.

Meer PubQuiz gerelateerde artikelen

In deze artikelen lees je meer over pubquiz onderwerpen:

Nog meer artikelen vind je in onze PubQuiz wiki. Handig!