Home 9 Wat is een pubquiz

Wat is PubQuizzen & hoe werkt het?

Ben je op zoek naar een leuke en gezellige manier om een avond te vullen? Dan is een pubquiz misschien wel iets voor jou! Op deze pagina kom je meer te weten over wat pubquizzen zijn en hoe ze werken.

Pubquiz master cartoon

Wat is een pubquiz?

Een pubquiz is een in het Verenigd Koninkrijk ontstaan sociale activiteit waarbij deelnemers, meestal in teams van 2 tot 6 personen, quizvragen beantwoorden over verschillende onderwerpen. Een pubquiz wordt vaak georganiseerd in een café of restaurant, maar kan ook thuis, digitaal of als pubquiz bedrijfsuitje op locatie plaatsvinden.

Pubquizzen is inmiddels ook in Nederland een populaire sociale beizgheid waarbij mensen samenkomen om hun kennis te testen en een leuke tijd te hebben in een ontspannen setting.

Tijdens de coronapandemie werden er veel online pubquizzen gehouden, waarbij deelnemers vanuit huis konden meedoen en hun kennis konden testen.

Pubquizzen voor expats, studenten, bedrijven, het goede doel..

Pubquizzen komen in vele vormen. Ze worden niet alleen georganiseerd in cafés en restaurants, maar ook op andere locaties zoals theaters, sportkantines, festivals, gemeentehuizen, buurthuizen en bij organisaties en bedrijven als onderdeel van teambuilding of bedrijfsuitjes.

In sommige steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, zijn er Engelstalige pubquizzen die speciaal zijn gericht op expats en internationale studenten. En ook voor het goede doel worden er quizzen georganiseerd, waarbij de opbrengst gaat naar een goed doel of een lokale organisatie.

Pubquizzen zijn niet alleen voor volwassenen een leuke activiteit; er zijn ook quizzen die speciaal zijn ontworpen voor kinderen en gezinnen, met vragen die geschikt zijn voor jongere leeftijden en kindvriendelijke thema’s. Ze worden ook als educatief hulpmiddel in scholen en universiteiten ingezet, waarbij scholieren en studenten worden getest op hun kennis van verschillende onderwerpen.

PubQuiz geschiedenis

De oorsprong van de pubquiz is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat de activiteit in de jaren 1970 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan.

Pubquizzen waren aanvankelijk een manier voor kroegeigenaren om klanten te trekken op rustige weekavonden en om het gemeenschapsgevoel onder hun klanten te versterken. Ze werden al snel populair en verspreidden zich naar andere landen.

Met de tijd is de pubquiz veranderd en heeft deze verschillende vormen aangenomen. Er zijn pubquizzen die door professionele quizbedrijven worden georganiseerd en andere die door plaatselijke cafés of non-profit organisaties worden gehouden. Sommige quizzen worden georganiseerd om geld in te zamelen voor goede doelen, terwijl andere gewoon voor het vermaak zijn.

Pubquizzen zijn inmiddels populair in veel landen over de hele wereld, en in het bijzonder in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar ook in Nederland zijn er anno 2024 veel pubquizzen te vinden. Op onze website vind je een overzicht van meer dan 250 quiz locaties en mogelijk ook een pubquiz in de buurt van jou. Bekijk ons pubquiz overzicht.

  Hoe werkt een pubquiz? Wat zijn de spelregels?

  Niet elke pubquiz is hetzelfde natuurlijk, daar zijn we inmiddels wel achter, maar een typische pubquiz werkt ongeveer met de volgende spelregels.

   • Om deel te nemen aan een pubquiz, moeten teams zich meestal eerst aanmelden en een vergoeding betalen, bijvoorbeeld 5 euro per persoon, of een bedrag per team. Bij sommige quizzen is vooraf aanmelden aan te raden in verband met beperkte capaciteit, of zelfs verplicht, bij andere kun je ter plekke nog inschrijven aan de bar.
   • Een pubquiz is meestal verdeeld in verschillende pubquiz rondes. Vaak zijn er 5 tot 8 rondes met maximaal 10 vragen per ronde. Veelvoorkomende vragenrondes zijn algemene kennis, muziek, sport en geschiedenis. Er zijn ook pubquizzen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met bepaalde interesses, zoals Star Wars-quizzen, Harry Potter-quizzen of Disney quizzen. Ook de voetbalquizKerstquiz en Eindejaarsquiz zijn populair. Pubquizzen kunnen ook interactieve elementen bevatten, zoals doe-opdrachten, puzzels of spelletjes. 
   • De quizmaster, of de persoon die de quiz leidt, zal de quizvragen hardop voorlezen en de teams tijd geven om hun antwoorden op te schrijven. De quizmaster zal na elke ronde, en het ophalen van de antwoorden, de juiste antwoorden voorlezen en de teams scoren op hoeveel antwoorden ze goed hebben. Om de zoveel rondes wordt er een tussenstand van de scores gegeven.
   • Het team met de meeste punten aan het einde van de quiz wordt uitgeroepen tot winnaar. Vaak krijgt de winnaar een prijs, een gratis ronde drankjes, of korting op de tijdens de pubquiz opgebouwde rekening.

  Het formaat en de structuur van pubquizzen kunnen verschillen. Als je benieuwd bent naar specifieke regels en richtlijnen, neem dan contact op met de gastheer of locatie van de pubquiz waar je in geïnteresseerd bent.

  Als je zelf een pubquiz maken gaat, kun je natuurlijk je eigen regels en structuur bedenken.

   Pubquizzen illustratie

   Waarom zijn pubquizzen zo populair?

   Pubquizzen zijn razend populair en dat is niet zo gek als je je realiseert wat de voordelen van pubquizzen zijn. Hieronder worden de belangrijkste voordelen toegelicht. 

   Socializen en nieuwe mensen ontmoeten

   Pubquizzen zijn een leuke manier om te socializen en nieuwe mensen te ontmoeten, vooral als je nieuw bent in een stad of gebied, of je sociale kring wilt uitbreiden. Onder het genot van een drankje en een leuke quiz maak je snel nieuwe vrienden.

   Je kennis testen

   Pubquizzen zijn een leuke manier om je kennis te testen en te zien hoe je je verhoudt tot anderen. Ben je trots op je uitgebreide filmkennis of ben je een geschiedenis fanaat? Grote kans dat tijdens een pubquiz die kennis van pas komt en je indruk maakt op je medespelers.

   Ga de competitie aan

   Pubquizzen zijn vaak competitief, wat een extra element van spanning en plezier toevoegt. Of je het nu tegen andere teams of tegen jezelf opneemt, pubquizzen bieden een kans om je kennis op de proef te stellen en te zien hoe je ervoor staat.

   Werk samen met je teamgenoten

   Pubquizzen brengen mensen samen in een vriendelijke sfeer. Het kan leuk zijn om als team samen te werken en je kennis met anderen te delen. Of het nu gaat om een groep vrienden op zoek naar een leuk avondje uit, of een teambuilding activiteit voor collega’s – een pubquiz valt vaak goed in de smaak.

   Amusement

   Pubquizzen zijn een leuke vorm van entertainment, vooral als je op zoek bent naar iets om te doen op een doordeweekse avond. Een pubquiz is als het goed is geen al te serieuze, droge activiteit; bij een goede pubquiz valt er altijd ook wat te lachen, bijvoorbeeld door grappige vragen of een quizmaster die de sfeer erin brengt.

   Toegankelijk voor iedereen

   Het leukste van pubquizzen is misschien wel dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Ongeacht je leeftijd of achtergrond, iedereen kan meedoen en een kans maken om te winnen.

   Het doel van een pubquiz

   Het overkoepelende doel van een pubquiz is een leuke activiteit bieden die mensen bij elkaar brengt en hun kennis op een breed scala aan onderwerpen test. 

   Naast entertainment en het testen van kennis, kunnen pubquizzen ook andere doelen hebben. Zoals geld inzamelen voor een bepaald doel, het bevorderen van een gemeenschapsgevoel onder deelnemers en het verbeteren van teamwork, communicatie en probleemoplossende vaardigheden.

    Pubquiz etiquette

    Een officiële pubquiz etiquette is er niet, maar als je een goede indruk wilt maken, dan kun je je maar beter aan onderstaande richtlijnen houden ;-).

     • Kom op tijd: Zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat je geen belangrijke aankondigingen of instructies mist.
     • Volg de regels: Zorg ervoor dat je de regels van de quiz volgt, inclusief eventuele beperkingen op het gebruik van elektronische apparaten (smartphones!) of andere materialen.
     • Niet spieken: Speel niet vals tijdens de quiz, door antwoorden op te zoeken op je telefoon of door zonder toestemming te overleggen met andere deelnemers.
     • Wees respectvol: Heb respect voor je medespelers, de quizmaster en de locatie waar de quiz plaatsvindt.
     • Let op het geluidsniveau: Let op je geluidsniveau tijdens de quiz, vooral als je in een drukke of lawaaierige omgeving bent. Vermijd schreeuwen of te luid praten.
     • Wees sportief: Of je nu wint of verliest, wees sportief.
     • Heb plezier: Vergeet ten slotte vooral niet om plezier te hebben en te genieten van de quiz!

    Wat moet je weten voor een pubquiz?

    Je weet natuurlijk niet wat er gevraagd gaat worden tijdens een pubquiz, maar om succesvol te zijn in pubquizzen helpt het zeker om een goede algemene kennis te hebben. Dit kan kennis zijn van actuele gebeurtenissen, geschiedenis, wetenschap, popcultuur, sport, muziek en vele andere onderwerpen. Tip: oefen met onze algemene kennis vragen.

    Naast een brede kennis helpt het ook nuttig om:

     • Een goed probleemoplossend vermogen te hebben;
     • Goed in teamverband te kunnen werken;
     • Snel te kunnen denken.
     Pubquiz illustratie café

     Voorbereiden op een pubquiz

     Ter voorbereiding op een pubquiz kan het slim zijn om triviavragen op pubquiz apps en quiz websites te oefenen, en deel te nemen aan pubquizzen in plaatselijke cafés.

     Op die manier kun je je algemene kennis en trivia-vaardigheden verbeteren en ben je beter voorbereid op een pubquiz. Lees meer over voorbereiding in ons je voorbereiden op een pubquiz artikel.

     Als je direct vragen wilt oefenen, dan vind je in onze gratis pubquiz vragen sectie honderden gratis quizvragen over allerlei onderwerpen. Je kunt ook onze gratis online pubquiz maken en kijken wat je ongeveer kan verwachten.

     Conclusie: iets voor jou zo’n pubquiz?

     Als het goed is ben je er inmiddels van overtuigd dat een pubquiz een leuke vorm van entertainment is die mensen samenbrengt om hun kennis te testen en plezier te maken. 

     Of je nu meedoet om prijzen te winnen of gewoon op zoek bent naar een leuk uitje of teambuilding activiteit, een pubquiz is een uitstekende manier om een avond door te brengen en plezier te maken. 

     Dus waar wacht je nog op? Vorm een team en doe mee aan een pubquiz bij jou in de buurt!

      h

      Veelgestelde vragen

      Zijn pubquizzen gratis?

      Of een pubquiz gratis is, hangt af van de organisator. Sommige zijn quizzen gratis, terwijl andere een kleine vergoeding vragen om de kosten te dekken en/of leuke prijzen aan te kunnen bieden aan de winnaars van de quiz. Op onze website kun je een pubquiz kopen, maar ook een online gratis pubquiz doen.

      Hoe lang duurt een pubquiz?

      Gemiddeld duurt een pubquiz anderhalf tot twee uur. In een café duurt een quiz (inclusief pauzes) vaak langer, zo’n drie uur. De duur van een pubquiz kan variëren afhankelijk van het aantal rondes, het specifieke formaat en de structuur van de quiz.

      Wat voor vragen krijg je bij een pubquiz?

      De vragen die je bij een pubquiz krijgt, kunnen gaan over een breed scala aan onderwerpen. Sommige quizzen hebben specifieke thema’s hebben, zoals popcultuur, geschiedenis, sport of muziek, terwijl andere algemene kennisvragen kunnen bevatten over verschillende onderwerpen.

      PubQuiz op maat laten maken?

      Ben je op zoekt naar een PubQuiz op maat, voor een feestje, je eigen café of een andere speciale gelegenheid? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.