Home 9 Pubquiz organiseren

Een PubQuiz organiseren in 8 stappen

Heb je altijd al eens quizmaster van een eigen gemaakte quiz willen spelen? Lees dan snel verder! Zelf een pubquiz organiseren komt namelijk helemaal goed als je de onderstaande acht stappen volgt.

Quizmaster vrouw organiseren

Stap 1: Kies een geschikte locatie voor je pubquiz

De eerste stap bij het zelf organiseren van een pubquiz is het kiezen van een goede locatie. Je kunt de quiz hosten bij jou thuis, of een locatie zoeken, zoals een café of restaurant.

Organiseer je een pubquiz als bedrijfsuitje en besteed je het liever uit? Check dan onze pagina pubquiz uitje op locatie.

Omdat deelnemers antwoorden moeten opschrijven (vergeet de pennen, een scoreformulier en antwoordformulieren niet!), is het handig dat er op de locatie voldoende tafels en stoelen zijn.

Als je van plan bent visuele middelen en geluid te gebruiken in je quiz, houd er dan rekening ook mee dat de locatie beschikt over een een tv-scherm, beamer en/of geluidsinstallatie.

Stap 2: Maak of koop de pubquiz

Je kunt een kant-en-klare pubquiz aanschaffen, maar zelf een pubquiz maken is kan ook leuk zijn. Als je zelf aan de bak gaat, denk dat goed na over het volgende:

 • De vorm en structuur: bepaal hoeveel pubquiz rondes je wilt hebben, welke thema’s of onderwerpen je wilt behandelen en hoe lang elke ronde zal zijn. Bij de meeste pubquizzen zijn er 5 tot 8 rondes van elk 8 tot 10 vragen. Daarmee ben je dan ongeveer 2.5 uur zoet. Als je de quiz in een presentatie giet, kijk dan bij onze gratis pubquiz templates (Powerpoint & Slides) om wat inspiratie op te doen.
 • Quizvragen: je kunt de vragen zelf bedenken, vinden op het internet, of uit een kant-en-klare pubquiz halen. Hoe je de vragen ook verzamelt, probeer een mix te maken van makkelijke en moeilijke vragen om de quiz interessant te houden voor iedereen. (Tip: bij onze gratis pubquiz vragen kun je inspiratie opdoen. Daar vind je meer dan 1.000 gratis vragen inclusief antwoorden).

Lees meer over het maken van je eigen quiz in ons pubquiz maken artikel.

Stap 3: Maak een scoresyteem

Bepaal vervolgens hoe je de quiz wilt scoren en maak een scoresysteem dat je voorafgaand aan de quiz uitlegt aan de deelnemers.

Je kunt punten geven voor elk correct antwoord, halve punten voor een half antwoord (bijvoorbeeld alleen voornaam en geen achternaam vermeld), of bijvoorbeeld bonuspunten geven voor moeilijke vragen.

Je kan ook overwegen om deelnemers dubbele punten toe te kennen bij een door hen zelf gekozen vragenronde (Jokerronde).

Bedenk of je zelf de scores gaat bijhouden (dit kost je dan ook tijd tijdens de rondes door), of dat je dit door iemand anders laat doen.

Stap 4: Zorg voor leuke prijzen voor het winnende quizteam

Maak je pubquiz leuker door een prijs aan te bieden voor het winnende team.

Als organisator van de quiz is het jouw taak om te beslissen welke prijs geschikt is voor de deelnemers. Dit kan variëren van iets simpels, zoals een boek of cadeaubon, tot iets uitgebreiders, zoals een weekendje weg, afhankelijk van je budget.

In veel cafés krijgen de winnaars van de pubquiz korting op de drankrekening (of een streep door de rekening) of een bierpakket. Lees hier meer over PubQuiz prijzen.

Stap 5: Plan hapjes en drankjes

Je bent al gauw enkele uren zoet met een pubquiz. Overweeg daarom om verversingen aan te bieden aan je deelnemers tussen de rondes door, zoals snacks en drankjes.

Het aanbieden van versnaperingen draagt bij aan de sfeer en maakt de quiz leuker voor iedereen. Veel cafés die pubquizzen organiseren bieden deelnemers bijvoorbeeld een ronde gratis bitterballen of andere snacks aan.

Als je de quiz thuis doet, zorg dan dat je genoeg lekker hapjes en drankjes in huis hebt.

Stap 6: Nodig deelnemers uit voor je pubquiz

Oké, je hebt inmiddels de nodige voorbereidingen getroffen. Goed bezig! Nu is het zaak om de deelnemers uit te nodigen om mee te doen aan je pubquiz.

Hoe pak je dit aan? Je kunt bijvoorbeeld e-mail, sociale media zoals Facebook Instagram en TikTok of ouderwetse uitnodigingen via de post gebruiken om het nieuws over je pubquiz te verspreiden.

Geef in de uitnodiging duidelijk aan wat deelnemers kunnen verwachten en of je een vergoeding vraagt voor deelname.

Je kan een kleine bijdrage vragen om de kosten te dekken of om de quiz competitiever te maken en leuke prijzen aan te bieden.

Je kan ook beslissen om de quiz gratis aan te bieden, bijvoorbeeld als je een pubquiz voor vrienden, familie of collega’s organiseert.

Communiceer in je uitnodiging verder:

  • Waar de quiz gaat plaatsvinden;
  • Hoe laat de quiz begint en eindigt;
  • Hoe groot quizteams mogen zijn
  • Hoe deelnemers zich kunnen aanmelden.

Op zoek naar wat voorbeelden? Check onze pubquiz uitnodiging pagina.

Voorbeeld uitnodiging

Stap 7: Bouw de locatie op

Het is bijna zover! Op de dag van de pubquiz kom je op tijd aan om de locatie klaar te maken voor het evenement.

Zorg dat het geluid werkt als je gebruikmaakt van een microfoon en geluidsfragmenten. Test de tv of beamer als je een presentatie met visuele middelen gaat geven.

Leg ook alvast pen en papier op de tafels voor de deelnemers, en tref eventuele voorbereidingen voor hapjes en drankjes die je tijdens de quiz wilt gaan serveren.

Pubquiz organiseren en spelen

Stap 8: Quizzen maar!

Je bent er helemaal klaar voor en jouw zelf georganiseerde pubquiz kan beginnen!

Als quizmaster is het nu jouw taak om de vragen hardop voor te lezen, de deelnemers tijd te geven om hun antwoorden op te schrijven en de scores bij te houden.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alle vragen te stellen. Overweeg om tussen de rondes door een tussenstand van de scores te geven, zodat de teams weten hoe ze ervoor staan.

Eindig de quiz met de bekendmaking van de winnaar(s) en overhandig de eventuele prijzen aan de hoogst scorende teams.

Lekker bezig, je eigen pubquiz organiseren is gelukt!

Waar moet een pubquiz aan voldoen?

Er zijn een paar belangrijke elementen waaraan een pubquiz moet voldoen om succesvol en leuk te zijn voor de deelnemers.

   • Een goede mix van vragen: Een goede pubquiz moet een verscheidenheid aan interessante en uitdagende vragen hebben die verschillende onderwerpen behandelen en de kennis en vaardigheden van de deelnemers testen.
   • Duidelijke regels en richtlijnen: Een pubquiz moet duidelijke regels en richtlijnen hebben die gemakkelijk te begrijpen en te volgen zijn. Dit kunnen details zijn over hoe punten worden gescoord, hoe een winnaar wordt bepaald en andere relevante regels.
   • Een eerlijk scoresysteem: Een pubquiz moet een eerlijk en onpartijdig scoresysteem hebben dat consequent wordt toegepast op alle teams. Dit kan ervoor zorgen dat de quiz eerlijk en leuk is voor alle deelnemers.
   • Een vriendelijke en gastvrije sfeer: Een pubquiz moet een vriendelijke en gastvrije sfeer hebben die deelname aanmoedigt en mensen aanmoedigt om plezier te hebben.
   • Interessante quizmaster: Een quizmaster die enthousiast is, veel kennis heeft en in staat is om de quiz op een goed tempo te houden, kan het ervaren van de deelnemers leuker maken.
Z

Meer PubQuiz gerelateerde artikelen

In deze artikelen lees je meer over pubquiz onderwerpen:

Nog meer artikelen vind je in onze PubQuiz wiki. Handig!