Home 9 Voorbereiden op een pubquiz

Je voorbereiden op een pubquiz

Dus je wilt je voorbereiden op een pubquiz? Goed bezig! Je kan boeken met feitjes doorspitten, online pubquizzen maken, quizapps downloaden – van alles is mogelijk, maar waar moet je beginnen? In dit artikel helpen we je graag op weg.

Pubquiz voorbereiden illustratie man boeken

Hoe bereid je je voor op een pubquiz? 5 tips

Deze 5 tips helpen je bij het voorbereiden op een pubquiz en goed beslagen ten ijs te komen.

Tip 1: Informeer naar het format van de pubquiz

Hoe je je het beste kunt voorbereiden op een pubquiz hangt natuurlijk in de eerste plaats af van het type quiz. Heeft de quiz een overkoepelend thema, zoals een tijdsperiode (de Jaren 90)? Of zijn er specifieke pubquiz rondes zoals algemene kennis, film, sport of muziek? Hoe meer je weet over de quiz, des te beter je je kunt voorbereiden. Informeer dus bij de organisatie wat je precies kunt verwachten van de pubquiz.

v

Tip 2: Volg de actualiteit

Een goede pubquiz voelt ‘vers’ aan en vragen over actuele gebeurtenissen dragen hieraan bij. Je hebt bij de meeste pubquizzen dan ook een streepje voor als je het nieuws volgt. Als je dit nog niet deed, kijk dan bijvoorbeeld in de dagen of weken voorafgaand aan de quiz het NOS Journaal, houdt Nu.nl of een vergelijkbare website in de gaten, of lees eens een ouderwetse krant, zal je van opknappen ;-).

Tip 3: Oefen quizvragen

Omdat veel quizmasters vragen van andere quizzen ‘lenen’ of vergelijkbare vragen bedenken, is het bij je voorbereiding ook slim om quizvragen te oefenen. Zo krijg je ook direct een idee van het type vragen dat wordt gesteld.

Je kunt quizvragen uit quizboeken of feitjes boeken halen, of ze bijvoorbeeld online verzamelen. In onze pubquiz vragen sectie hebben we meer dan 1.000 gratis quizvragen gepubliceerd, verdeeld over populaire categorieën. Doe er je voordeel mee! Oefen vooral de categorieën waar je nog weinig kaas van hebt gegeten.

Tip 4: Maak complete pubquizzen

Ben je niet zo van de losse quizvragen? Of gewoon lui ;-)? Geen probleem! Je vindt online namelijk ook complete pubquizzen die je kunt maken om te oefenen. Sommige zijn gratis, voor andere zul je moeten betalen. In onze shop vind je bijvoorbeeld enkele kant-en-klare pubquizzen.

Enkele gratis opties zijn:

    • Quiz websites: Sporcle is een populaire quiz website waar talloze gratis quizzen te vinden zijn (de meeste zijn in het Engels). Op Groepsspellen kun je ook diverse gratis quizjes doen in het Nederlands. Meer websites vind je in ons Quiz websites artikel.
    • Gratis pubquiz video’s: op het YouTube kanaal van De Andere Quiz en De Zoveelste Quiz vind je diverse gratis pubquizzen;
    • Quiz apps: als je liever op je telefoon en op een interactieve manier oefent, overweeg dan te oefenen met pubquiz apps als De Slimste Mens, Trivia Crack en Songpop.

TIP: Maak onze gratis voorbeeld pubquiz en kom er in acht quizrondes achter welke op welke rondes je momenteel nog niet optimaal scoort. 

Illustratie pubquiz groepje

Tip 5: Kies je teamgenoten strategisch

Als je je kansen op het winnen van de pubquiz wilt vergroten, denk dan goed na over wie je teamgenoten worden! Een slimme mix van quizgenoten kan net het verschil maken.

Bedenk eerst waar je naar verwachting zelf goed en minder goed in gaat scoren. Weet je bijvoorbeeld veel van muziek en populaire cultuur, maar weinig van geschiedenis, film, geografie en wetenschap? Kies dan, als het even kan, teamgenoten die elk in een van die categorieën gespecialiseerd zijn. Ze zeggen niet voor niks: Teamwork makes the dream work! (Tip: zoek je nog een leuke naam voor je dream team? Kijk dan op onze pubquiz teamnaam pagina voor enkele suggesties).

Ten slotte, zorg voor voldoende rust en kom goed doorvoed en gehydrateerd naar de pubquiz. Zo begin je in ieder geval zo scherp mogelijk aan de quiz en verhoog je je kansen om te winnen.

Bovenstaande tips helpen je bij het voorbereiden op een pubquiz, maar vergeet vooral niet plezier te hebben. Het gaat er uiteindelijk bij pubquizzen toch vooral om dat je een leuke tijd hebt. 

Wil je meer weten pubquizzen in het algemeen? Lees dan ons wat is een pubquiz? artikel. Heb je de smaak te pakken? Zoek dan een pubquiz in de buurt, inmiddels staan er al meer dan 200 pubquizzen op onze website.

Veelgestelde vragen over voorbereiden op een pubquiz

Wat moet je weten voor een pubquiz?

Wat je moet weten voor een pubquiz verschilt per type quiz, maar het helpt in ieder geval om een goede algemene kennis te hebben. Daarnaast is het voor pubquizzen ook nuttig om een goed probleemoplossend vermogen te hebben, in teamverband te kunnen werken en snel te kunnen denken.

Wat voor vragen kun je verwachten in een pubquiz?

Vragen die je kunt verwachten in een reguliere pubquiz variëren van algemene kennis tot specifieke onderwerpen zoals geschiedenis, muziek, sport, film, wetenschap en geografie. Vaak bestaat een pubquiz uit open vragen, maar soms worden er ook multiple choice of inschattingsvragen gesteld.

PubQuiz op maat laten maken?

Ben je op zoekt naar een PubQuiz op maat, voor een feestje, je eigen café of een andere speciale gelegenheid? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.